El terratrèmol d’Haití, a la xarxa

0 Flares 0 Flares ×

El terratrèmol d’Haití ha estat una oportunitat més de demostrar el poder de la xarxa en cas de desastres naturals o emergències humanitàries. Quan les comunicacions fallaven, els mòbils no funcionaven i els mitjans informatius tradicionals no podien treballar les primeres notícies, dades i imatges van començar a circular per internet i a arribar al món sencer.
La primera imatge del sisme, de fet, es va transmetre via internet, a través d’aquest vídeo penjat a Youtube.

A Twitter, per exemple, es multiplicaven els testimonis directes de la tragèdia, mentre que a la web gràfica, Twitpic, fotògrafs professionals o aficionats penjaven les primeres imatges del desastre.

També els blogs s’han convertit, un altre cop, en una font d’informació de primera mà. Un exemple és el de John McHoul, un cooperant nord-americà, en què es veu molt gràficament el contrast entre la feina solidària que feia abans de la tragèdia i els devastadors efectes del terratrèmol de dimarts. També en el blog del missioner nord-americà Troy Livesay es pot seguir fil per randa el dia a dia després del desastre i la recerca dels desapareguts.

En les primeres hores, van ser els diaris digitals, com ara Haitianinternet o Radioteleginen -si bé que precàriament-, els que van poder suministrar fotos i informacions.

A més a més, les xarxes socials han servit per organitzar grups de suport i d’informació que ja sumen centenars de milers d’integrants, com ara “Earhtquake Haiti”, “Emergencia en Haití Terremoto” o “Support the victims of the earthquake in Haiti”, a Facebook.

Les webs de les ONG també s’han mobilitzat i han canviat el seu aspecte habitual per canalitzar l’ajuda i la solidaritat internacional. Intermón Oxfam, Metges Sense Fronteres, Creu Roja, Unicef, Càritas o Mans Unides, són només algunes de les organitzacions que ofereixen la possibilitat d’aportar diners per ajudar els daminificats del desastre d’Haití. A Catalunya, les aportacions institucionals es poden seguir a través de la web de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

Fins i tot Google Earth ha actualitzat els seus mapes vía satel.lit per tal de poder comparar l’estat de les zones afectades abans i després del terratrèmol.

Però fins i tot la xarxa perilla, ja que funciona gràcies a generadors dièsel, i el combustible s’està acabant.

Font: http://www.3cat24.cat/

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Buffer 0 Email -- 0 Flares ×

Tags: ,