Foursquare, places, any de la geolocalització ?

0 Flares 0 Flares ×

Foursquare la xarxa social de geolocalització acaba d’arribar als 5 milions d’usuaris a tot el món. Una xifra modesta, en comparació amb els més de 500 milions de membres de Facebook, però molt significativa pel seu creixement exponencial: a principis d’any tot just comptava amb 100.000, i cada dia s’hi sumen unes 25.000 usuaris més.

Foursquare

A Espanya, el nombre d’usuaris és encara gairebé testimonial: dades no oficials parlen d’uns 100.000.

Foursquare permet a la persona comunicar la seva ubicació física, “registrar” (fent check-in) via telèfon mòbil en arribar a un lloc, i compartir-la amb la seva xarxa d’amics, tant en Foursquare com a Twitter i Facebook. En cada lloc, pot llegir i escriure consells i coses a fer, consultar què més ubicacions estan més properes i quines opcions proporcionen, i saber quins amics estan al voltant.

L’alça de les xarxes socials com Foursquare basades en geolocalització és inqüestionable: Facebook va llançar a l’agost el seu propi sistema, Facebook Places, que el 15 de desembre ha començat a operar també a Espanya; Twitter va posar en marxa fa uns mesos Twitter Places (amb escàs èxit de moment), i Gowalla (amb una mica més de 350.000 inscrits) va decidir a principis de desembre ampliar les seves funcionalitats integrant en la seva aplicació per a iPhone.

facebook places

L’impuls de la geolocalització ve de la mà de l’expansió dels smartphones, i la seva utilització com a via d’accés a les xarxes socials:  en l’últim any l’ús de xarxes socials en dispositius mòbils ha crescut un 275% entre persones de 14 a 44 anys. A més, el 7% dels adults que accedeix a Internet des dels seus mòbils són usuaris d’alguna xarxa social basada en geolocalització.

Per a les empreses, el geomarketing a través de xarxes socials com Foursquare obre noves vies de promoció: la possibilitat de segmentar en base a la localització de cada individu, la seva proximitat a l’establiment i el seu comportament previ.

Per a les empreses, i especialment els establiments, Foursquare ofereix una interessant plataforma a través de la qual llançar accions de màrqueting basades en la localització de la pròpia seu i la proximitat dels seus potencials clients en aquesta xarxa. Entre les opcions estan:

  • Difondre ofertes, descomptes o promocions especials per a tots aquells que facin check-in i es presenten, per tant, en persona, en el lloc indicat en Foursquare. Per exemple, la cadena Notodohoteles ofereix la targeta de Soci VIP amb només fer arribar. Es una manera senzilla per atraure públic a l’establiment, ja sigui un bar, un restaurant o qualsevol altre negoci. La versió “virtual” dels cupons descompte, però sense costos d’impressió ni difusió. I amb l’avantatge que proporciona la immediatesa i la proximitat física al potencial client. Fins i tot, es poden realitzar accions conjuntes de màrqueting entre diferents establiments d’un mateix edifici o àrea, sense cap tipus de complicació logística.
  • Fidelitzar clients, proporcionant incentius o premis especials a aquells que més vegades facin check-in en un determinat període de temps.
  • Realitzar enquestes, animant als usuaris a deixar la seva opinió sobre el lloc, els serveis, productes, etc.
  • Analitzar el perfil de clients: l’administrador de l’establiment té accés a determinades dades, com quines han estat les visites més freqüents, qui s’ha registrat més vegades, a quina hora es fan els check-ins, etc.
  • Reforçar la marca: Per la visibilitat que ofereix automàticament. A més, Foursquare permet la introducció d’una descripció de fins a 300 caràcters per a cada ubicació.
  • Generar  trànsit cap a la web: també pot afegir-se la pàgina web de l’empresa.

Un bon exemple  de Foursquare i de la potència del geomarketing, la podem trobar en aquest post de BCNudge.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Buffer 0 Email -- 0 Flares ×

Tags: , , , , ,